Tento rok lipa medovala neúrekom na mojej včelnici. V literatúre sa píše, že najviac nektáru vylučuje pri 30 stupňoch C. Je to pravda, lebo roj osídlený v kočovnom voze 21. 5. má bohaté zásoby a dnes som mu pridal ďalší NN, takže má celkom 526 dm2 hrubej vystavanej plástovej plochy.

10 myšlienok k článku “Predávať med, nie je žiaden med”
  1. Mne sa podarilo predať kvetový med z prvého vytáčania v cene 6 euro za 1 kg.Tejto ceny by sme sa mali držať a nepredávať med pod cenu.Veď dehonestujeme sami seba a našu prácu.

  2. Prečo med kryštalizuje?
    Zn. "azor"napísal….. je to hlavne otázka skladovania. Čo napísal autor Valent Čavojský s kolekt. v publikácii Včelárstvo.
    Konzistencia medu.
    Rýchlosť kryštalizácie závisí od chemického zloženia medu, t.j. od vzájomného pomeru glukózy a fruktózy, od obsahu vody, dextrínov, obsahu peľových zŕn a koloidov (veľmi jemné tuhé čiastočky roptýlené v roztoku-mede). Od vzájomného pomeru týchto dvoch cukrov závisí do určitej miere aj konzistencia medu.Pomer glukózy ku froktóze vo včelom mede je 100%: 103-171%. Ak medzi obsahom glukózy a fruktózy nie je veľký rozdiel, med ľahko kryštalizuje, zatiaľ čo med s vyšším obsahom fruktózy kyštalizuje až po dlhšom čase, prípadne ostáva tekutý. Npr. repkový pomer glokózy : fruktóze 100:1O5 rýchlo kryštalizuje
    agátový 100:175 kryštalizuje po troch rokoch, prípade absolutnej čistoty od prímesí nekryštalizuje. Agátový med je čistý len v tých prípadoch, npr. u kočovníkov úpo vytočení prvej znášky a po presunutí na ďalší agát.

    V tomto spočíva celé tajomstvo kryštalizácie našich medov, a je to jedno, či je med v tme alebo na svetle, v teple alebo v chlade. Pri teplote 140°C sa trochu spomalí jeho kryštalizácia, ale je nezastaví. Anton

  3. Tento článok ma svojím obsahom zaujal, mám takú skúsendsť, že skôr, či neskôr každý med skryštalizuje, je to hlavne otázka skladovania.

  4. [color=black] [/color]
    Ja včelárim 8 rokov na stabilnom mieste v lesnom prostredí, kde je kvet , agát, lipa malina , medovica a všetka lúčná miešanina.Ale keď čítam tie príspevky, že mám len agátový med, tak neviem si vysvetliť ako ten ktorý včelár vyprevadza svoje včely na pašu, aby nosili len agát, alebo len lipu. Rád by som kúpil od neho takto vychovanú matku. V každom mede je miešanka t. j. znáška so všetkých medonosných rastlin, ktoré sú na okoli včelnice či už pojazdnej alebo stabilnej.

  5. podotkol by som, že autor článku je jeden z najpovolanejších ľudí, ktorí zaručene vedia čo hovoria… to na margo poznámky o nekryštalizovaní agátového medu..

    ja včelárim iba rok, ale zdá sa mi, že ak sa dostane do agátového medu niečo repkového resp. iného kvetového medu, tiež má tendenciu kryštalizovať a tým pádom je ho treba aj zohrievať

  6. V tomto horúcom počasí dvíhať mi adrenalin Vašou sprostosťou, to je pre moju náturu nebezpečné zo zdravotného hľadiska. Cez moje ruky prešli už tony agátového medu. Písal som, že predávam med po celý rok. Je normálne, že agátový med pôvodom z jedného stanovišťa po roku kryštalizuje a treba ho prehriať, aby ho asi takí mudrci ako Ste Vy aj kúpili. Takí prevracajú pohár s medom a kukajú do neho ako kocúr do…..a preto treba im med tak upraviť, aby ho kúpili. S Vami by mal urobiť poriadok majiteľ tejto stránky, aby Ste ju neprznili. Poslal som Vám v slušnom tóne súkromnú správu, ale neunúvali Ste sa odpovedať, ospravedlniť sa a naďalej máte mňa za nevedomca, pritom neprikladáte ruku k dielu, aby Ste napísali čosi čo čitateľov aj pozitívne zaujme a pomôže našej spoločnej včelárskej veci.

  7. budde rad ze lipa medoval, lebo u mna len teraz zacla kvitnut velkolista a prisiel poriadny dazd a este jedna poznamka autor clanku by mal vediet ze agátovy med nekrystalizuje preto by sa nemal zohrievat.

  8. Mám overenú informáciu, že v Miláne na letisku stojí 2dcl fľaštička levandulového medu a v nej zopár orechov 14 eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

− 4 = 5

error: Obsah je nedostupný !!!