Predstavte si, že máte dobrý rok, máte šťastie, máte vitálne včelstvá, vynikajúcu znášku, nádoby s medom sú preplnené, ale nikto nechce váš med kupovať… Predstavte si, že veľa rokov chováte včely, ste úspešným včelárom a predovšetkým poľnohospodári vás majú radi. A zrazu tí istí poľnohospodári odmietajú trpieť vaše včely v blízkosti svojich rastlinných kultúr…
Zdravím,
nepovažujem riziko úhynu alebo zníženie vitality včiel v dôsledku GMR za jediný ani za hlavný problém rozširovania GMR. V USA je pestovanie GMR pomerne rozšírené, žiadne katastrofické správy o škodách na včelách zatiaľ odtiaľ neprenikli (alebo áno?). Za vážnejší problém považujem ekonomické škody, ktoré GMO prinášajú pre ostatných poľnohospodárov ako aj pre všetkých včelárov spočivajúce v strate výhody na trhu. Pokiaľ viem, existuje povinnosť označovať produkty, ktoré obsahujú isté percento GMO. To znamená, že postihnutí budú nie len ekologický poľnohospodári, ale aj tí "konveční". Môže sa im totiž stať, že budú musieť uvádzať, že ich produkty obsahujú podiel GMO. Naši zákazníci vnímajú med spravidla ako čistý prírodný produk, ako liek. Preto sú aj citlivejší na jeho kvalitu, aspoň tí, ktorí ho nakupujú priamo od včelára a ktorí si neváhajú za kvalitu trochu priplatiť. Z dlhodobého hľadiska diskutabilný ekonomický prínos GMR pre producentov, ktorí ich využívajú, stojí proti potenciálnym (reálnym?) ekonomickým škodám pre ostatných producentov, vrátane včelárov. O vplyve na životné prostredie nehovoriac. Pochybujem, že to za to stojí. Učili ma, že moja sloboda končí tam, kde začína sloboda iného. Nespochybňujem právo na slobodnú voľbu, ale pestovateľ GMR môže negatívne ovplyvniť aj toho, kto GMR pestovať nechce. Preto by pestovanie GMR podľa tohto základného princípu nemalo byť povolené. V tejto súvislosti by ma zaujímalo, ako sa ku GMR stavia SZV a aké kroky podniká pre to, aby bolo Slovensko zónou bez GMO.
Ešte jedna poznámka k ekoproduktom – je pravda, že v tak pozmenenom prostredí, v akom žijeme, nemôžeme hovoriť o čistých prírodných produktoch. Každopádne pomerne prísne pravidlá pre produkciu "ekoproduktov" sú istou zárukou, že tieto produkty sú "čistejšie" ako produkty vypestované/vyrobené "konvenčne". Okrem toho známka "eko" nie je len zárukou zdravšieho produktu, ale aj uistením, že daný producent nezaťažuje krajinu ďalšími chemikáliami. A to nie je málo.
Tomáš Blaškovič
Prozatím jsem nenašel nikde informaci o hromadném úhynu včelstev vlivem geneticky modifikovaných rostlin. Každopádně stojí za pozornost hodnotit takový významný proces a nepodceňovat ho. Vliv vyzdvižených genů v novýh modifikacích a co jsem četl, modifikace jako taková nese riziko mutace okolních rostlin … např. plevel. Samotná nejmenovaná světová kooporace vyvíjející modifikace rostlin a souvisle s tím vyrábějící i herbicidy přiznala, že účinnost jejich herbicidů začíná klesat pod vlivem právě té mutace kterou rozšiřuje pyl z GMR, které pěstují.
Celkově je to tak, že nabídka této společnti je:"zemědělče kup si GMrostlinu (brambory, kukuřice, …) a k tomu náš herbicid. !!
Kdo zná případ zaručeně hromadného úhynu vlivem GMR ať sdělí zdroj. Jinak nevidím přímo pro včelaře nějakou hodnotu v tom, takovou záležitost více rozmazávat. Vývoj se nezastaví na nějakém názoru … Ekomed v prostředí průmyslové Evropy je zprominutím pseudoekomed.