Včelí med je finálnym produktom včely medonosnej (Apis mellifera), ktorá patrí do čeľade blanokrídleho hmyzu. Produkciou medu sa zaraďuje medzi užitočný hmyz. Popri mede, ktorý je hlavným produktom včiel, produkujú tiež vosk, peľ, propolis, jed a materskú kašičku.

12 myšlienok k článku “Prečo med?”
  1. Dobrý deň pani Andrea,
    je mi veľmi ľúto, že sa dostávam k odpovedí na Váš dopyt až teraz. V minulom roku vyšli vo forme malej knižky Medové produkty, vydalo ich Združenie Slovenská včela, pod gesciou SZV. Publikáciu si môžete objednať na Svrčej 14 v Bratislave. Môžem Vám ju poslať aj v elektronickej forme, ale prosím Vašu e-mailovú adresu. S pozdravom Demeter

  2. zaujimave a poucne. nikde sa vsak neviem dopatrat k informacii, ci sa kvalitny med moze po case rozdelit na dve vrstvy – hustu skrystalizovanu a tmavu riedku. Navyse ma zvlastnu vonu, akoby v nom doslo k nejakemu kvaseniu. Je znehodnoteny? Moze sa med pokazit? Dakujem

  3. Veľmi sa ospravedlňujem, ale bol som mimo diania. Článok o propolise som zaslal p. Šebošíkovi, ktorý ho dopracúva do formy na zverejnenie. Pokiaľ mi pošlete e-mailovú adresu, pošlem Vám článok o materskej kašičke. S pozdravom Demeter

  4. Dobry den pan Demter , uz som vam pisala komentar ohladom toho clanku kde ste spominali ze uverejnite v buducnost aj clanky ohladom propolisu a materskej kasicky bola by som vam naozja vdacna ak by ste sami mohli prostrednictvom tejto stranky ozvat pretoze robim stredoskolsku odbornu cinnost ohladom vcelich produktov a vidim ze vy ste v tomto odbornik dakujem pekne

  5. Dobry den robi stredoskolsku odbornu cinnoct ohladom vcelich produktov a vsimla som si vas dobre spracovany clanok a chcela by som ho vyuzit v mojej praci. Dalej by som potrebovala konzultanta a vy ste spominali ze v buducnosti uverejnite aj clanky o propolise ci materskej kasicke…su tie clanky uz uverejnene??Lebo by som mala velky zaujem o tento material a ak by sa dalo s vami
    spojit aj nejak meilom bola by som vam naozaj vdacna dakuje s pozdravom andrea

  6. Som majiteľom včelstiev, žiaľbohu i cukrovky. Už tomu bude 7 rokov, čo sa s ňou borím. Aj ovocné a hroznové cukry, ktoré obsahuje med sú predsa len cukry a telový inzulín ich musí spaľovať. Ak tak nedokáže robiť, pomáha nám v tom INZULÍN, ktorý si každý deň pichám. Škoda, že sa to nedá nahradiť včelím jedom, ktorý taktiež “pichajú” včely do ľudského tela.
    Diabetologička, ktorá ma moje telo na starosti, len čo spomeniem med a jeho užívanie, ako by ju uštipla vretenica. Napriek tomu, si čaj alebo kávu osladím primerane medom a hodnoty cukru v tele sa pohybujú na, s ktorou sa dá dobre žiť.
    Čítal som krátku odpoveď lekára, ktorý aj keď nedoporučoval sladenie cukrom nahradiť medom s poznámkou, ak už diabetik nemôže odolať sladkostiam, tak potom radšej použiť len med, ale v MALOM MNOŽSTVE- primerane. Hlavne v prípadoch, keď včelár tvrdo pracuje na včelnici. Voľaktorý deň som si to odskúšal na vlastnom tele. Raňajky, inzulín Mixtard 30 a prekladanie debničiek, čiže drina. Okolo obeda som sa triasol, vedel som že je zle, ešte pred jedlom som si odmeral hodnotu cukru,výsledok 4,5 čo je pod normou a začínala u mňa hypoglykémia. Teda nepodceňovať a hneď na mieste požiť za lyžicu medu, prípadne kocku cukru. Nuž takýto je osud “cukrovkárov”, preto ani med neprepínať, aby nevznikla hyperglykémia a keď sa nám cukor z nejakých príčin zníži, treba ho doplniť hoci aj medom. Anton

  7. Med a cukrovka, je dosť náročná téma , aby sa dala obratom mailom uviesť na serióznej úrovni na internete. Preto si vyžiada pripraviť materiál, najme od výskumných pracovísk, resp. lekárov. Je to dobrá téma na rozpracovanie aj pre mňa v ďalšom období. Teraz som sa zaoberal článkami o mede, dal som do redakcie Včelára články o propolise, peli a materskej kašičke. Mali by vyjsť postupne v nasledujúcom období a po ich zverejnení vo Včelári, budem ich publikovať na internete a v niektorých periodikách. Teraz dokončujem článok o včelom jede, preto sa nemôžem viac venovať medu a cukrovke, začo sa ospravedlňujem. S pozdravom Demeter

  8. Dakujem za zaujímavý článok.
    Moja otázka na autora článku,ale aj ostatných čo majú s týmto nejakú skúsenosť.
    ” MED a CUKROVKA ”
    Myslím,že to bude zaujímať viac ludí,lebo cukrovka si našla ” miesto ” už možno v každej rodine.
    Ďakujem za odpovede.Dušan Juranka

  9. Súhlasím so zverejnením článku na Vašom webe, pri zachovaní autorstva. Prosím adresu Vašej web stránky. S pozdravom Demeter

  10. Som rád, že článok hodnotíte kladne. Jeho účelom je presne to, čo uvádzate – propagácia medu. Zatiaľ bol uverejnený vo Včelárovi č. 4, v Podpajštúnských zvestiach č. 2 a 3 – mesto Stupava, a teraz vychádza vo Vysočanovi – Vysoká pri Morave. Záhradkár a Zdravie o ponuku neprejavili záujem. Pochopiteľne budem sa snažiť ho uverejniť i v ďalších periodikách, ale nie je to ľahké. Ponúkam ho k dispozícii každému na zverejnenie, kto dokáže nájsť vydavateľa, bez nároku na odmenu. Ide mi naozaj o propagáciu. Vážim si Váš názor, lebo z publikácií Vás poznám ako zanieteného včelára a odborníka.

  11. Dobrý a poučný článok o mede. Majú jednu chybu pre jeho umiestnenie, čítame ho len my účastníci webovej stránka a my poznáme, aký je med pre človeka prospešný a to je strašne málo.
    Čo tak pán autor ponúknuť ho alebo podebatovať si o tejto téme s redaktorom časopisu, ktorý čítajú aj nevčelári, npr. Báječná žena atď. Tak by splnil svoj cieľ na zvýšenie spotreby medu v rodinách a tým by to bola pomoc pre nás chovateľov včiel.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Overenie *Časový limit bol prekročený. Vyplňte prosím overenie ešte raz.

11 − = 5

error: Obsah je nedostupný !!!